Лотар Кул: ОЛАФ не прави политики

17
мар.
2014
Posted by: admin  /   Category: Новини   /   Няма коментари

Лотар Кул – директор на Правна дирекция в централата на ОЛАФ подчерта независимостта на ведомството по време на конференция в София, за превенция и противодействие на финансовите измами и корупцията при използване на европейските структурни фондове, предаде БГНЕС.

Ролята на националните органи е да намерят доказателства дали сигналите за нарушения са верни, каза Кул. ОЛАФ не прави политики, но влияе на политиките с конкретни разследващи изводи. Като особено важен приоритет на своята работа Кул подчерта сътрудничеството с българските власти. Те имат съвместна работа с МВР и прокуратурата, контактуват с ДАНС, но ОЛАФ не е разузнавателна служба, тя обръща внимание на националните власти.

Кул каза, че програма САПАРД има проблем с честата смяна на кадрите. Той очаква доклада на Европейската комисия за България, където ще бъде обърнато внимание на Висшия съдебен съвет. Кул отчете като позитивен резултат промените в закона за конфликт на интереси, като уточни, че в Европа от 10 г. това е тема номер 1. Казаното от гл. прокурор Борис Велчев за това, че има 39 докладвани производства, внесени в съда, като 28 от тях са обработени за шест месеца, потвърди Кул.

Главният прокурор Борис Велчев, заяви че през последните шест месеца работата надхвърля два-три пъти свършеното през последните три години. Той похвали дейността на спец-звеното, което е ръководено от прокурор Маргарита Попова.

По време на своята лекция Лотар Кул заяви, че в последните месеци някои правни практики ограничават възможността на съда. Той даде и за пример чл.371 от Наказателния кодекс. Той каза, че чака конкретни решения за знаковите дела в България.

Източник www.bgnes.com – 24 Април 11:46

Няма коментари